Milieusticker Duitsland

Alles kan hier besproken worden, discussies, mededelingen etc. etc.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Michael
Beheerder
Berichten: 633
Lid geworden op: 24 sep 2007 20:20
Echte naam: Michael Claassen
Locatie: Zwaag
Contacteer:

Milieusticker Duitsland

Bericht door Michael »

Ga je binnenkort naar Duitsland om b.v. een beurs te bezoeken houd dan rekening met het volgende:

Milieusticker voor stadscentra Duitsland

Steeds meer Duitse steden weren vervuilende auto’s uit het centrum. Alleen met een milieusticker krijgt men toegang tot de stadscentra (Umweltzone). Ook buitenlandse toeristen moeten een milieusticker op de auto hebben. Deze milieustickers (Umweltplaketten) zijn ook te koop bij de ANWB.

In Duitsland is op 1 januari 2008 een wet in werking getreden waardoor delen van steden voor sommige auto’s tot verboden gebied zijn verklaard. Deze delen worden als “Umweltzone” aangeduid. Dit verbod geldt ook voor buitenlandse toeristen. Het aantal steden wordt geregeld uitgebreid. Kijk voor een actueel overzicht van steden met Umweltzones en hun omvang op de website van het Duitse Umweltbundesamt.

Umweltzones zijn verboden gebied voor vervuilende auto’s. Alle auto’s zonder een Umweltplakette worden als vervuilende auto gezien. Alleen auto’s die zijn voorzien van een Umweltplakette mogen de Umweltzones inrijden. Ook voor Nederlandse auto’s geldt dat ze van een Umweltplakette voorzien moeten zijn om de Umweltzone in te mogen rijden.

Wees er op bedacht dat, ook al bent u niet van plan om met de auto een Umweltzone binnen te rijden, omleidingsroutes (door wegafsluitingen, wegwerkzaamheden of een ongeval) door Umweltzones kunnen leiden. Ook dan is een Umweltplakette vereist!

Umweltplaketten

Umweltplaketten bestaan in drie kleuren en worden afgegeven aan de hand van de emissieklasse waaraan een voertuig voldoet. Voor een grove indeling kunnen onderstaande ingangsdata van de verschillende emissieklassen aangehouden worden.

Groene sticker:
benzine-auto’s toegelaten na 31-12-1992
dieselauto’s toegelaten na 31-12-2005

Gele sticker:
dieselauto’s toegelaten tussen 31-12-2000 en 01-01-2006

Rode sticker:
dieselauto’s toegelaten tussen 31-12-1996 en 01-01-2001

Het kan echter zijn dat individuele auto’s al voor de ingangsdatum aan een bepaalde emissie eis voldeden of in sommige gevallen zelfs later. Dit betekent dat ze een hogere of een lagere Umweltplakette toegewezen krijgen.
Verder kunnen diesel auto’s die voorzien zijn van een retrofit roetfilter met KBA goedkeur voor een hogere Umweltplakkete in aanmerking komen.

Toegang tot stadscentra

De kleur van de sticker is van belang omdat de toegang tot een Umweltzone afhankelijk kan zijn van de kleur van de sticker. Zo kan een Umweltzone alleen toegankelijk worden voor auto’s met een groene sticker. Auto’s zonder sticker, of met een rode of gele sticker mogen die zone dan niet in. Met welke kleur sticker een auto de Umweltzone mag inrijden wordt op een onderbord aangegeven.

De milieustickers moeten worden aangebracht op personenauto's, bestelauto's, bussen en vrachtauto's. Uitgezonderd zijn motorfietsen en bromfietsen.

Invaliden uitgezonderd

Er geldt een uitzondering voor invaliden die in het bezit zijn van een Europese Gehandicaptenkaart. Als de auto in een Umweltzone wordt geparkeerd en de gehandicaptenkaart ligt duidelijk achter de voorruit, dan is deze kaart uw bewijs voor permanente ontheffing.

Overzicht Umweltzones

Kijk voor een actueel overzicht van steden met Umweltzones en hun omvang op de website van het Duitse Umweltbundesamt.

Verkrijgbaarheid Umweltplakette

De Umweltplakette is verkrijgbaar bij de Duitse keuringsinstanties TÜV en Dekra. Kosten liggen tussen de 5 en 10 euro. Meer informatie en adressen op http://www.vdtuev.de/milieustickers/ en http://www.dekra.de.

De stickers zijn ook in Nederland verkrijgbaar, maar dan worden er wel extra afhandelingskosten in rekening gebracht. Voor het aanvragen van de sticker in Nederland kunt u onder meer terecht bij:

· Alle ANWB-winkels (kosten € 12,50). U kunt de milieusticker aanvragen bij alle ANWB-winkels. De sticker wordt dan binnen 5 werkdagen thuisgestuurd. U moet de sticker persoonlijk aanvragen.
Vergeet niet uw kentekenbewijs mee te nemen, een kopie hiervan is nodig voor de aanvraag van de sticker. Heeft u een auto met dieselmotor en een retrofit roetfilter (achteraf ingebouwd)? Neem dan de factuur van de inbouw van het roetfilter mee (in verband met typegoedkeuringsnummer van het retrofit roetfilter).

· TÜV Nord (kosten € 17,85). Meer informatie over het bestellen en downloaden van een aanvraagformulier staat op de website van TÜV Nord.

· DEKRA (kosten € 12,50). Meer informatie op de website van DEKRA Nederland.

Bron: ANWB.nl
:attentie: Ik weet het zeker.... denk ik..!! :rules:
Plaats reactie